Χωρίς άδεια λειτουργεί το 80% περίπου των κινέζικων καταστημάτων που έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με το ΕΒΕΑ μια νομική ασάφεια επέτρεψε σε πολλούς να λειτουργήσουν εμπορικές επιχειρήσεις χωρίς δικαιολογητικά.
Σύμφωνα με νεότερη διευκρίνιση του υπουργείου Εσωτερικών, για να μπορέσει κάποιος αλλοδαπός να ανοίξει εμπορικό κατάστημα, θα πρέπει να έχει άδεια παραμονής για άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο μέχρι τότε, τα Επιμελητήρια δέχονταν αλλοδαπούς που είχαν απλώς άδεια για μισθωτή εργασία ή για άσκηση έργου.
Όπως υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η «Ελευθεροτυπία», το Επιμελητήριο θα διαπιστώσει ποιοι δεν έχουν την απαραίτητη άδεια έναρξης οικονομικής δραστηριότητας και θα τους ενημερώσει.
«Από εκεί και πέρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ακόμη και εκείνο των διαγραφών από το μητρώο του», τονίζει η διευθύντρια Μητρώου του ΕΒΕΑ Αικατερίνη Κουσκουμβεκάκη.
Σε συνέντευξή του, ο Κινέζος πρέσβης στην χώρα Τιεν Σουετσούν υποστήριξε ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη λειτουργούν περίπου 100 καταστήματα και ζήτησε από τους Κινέζους εμπόρους να ασκούν νόμιμες δραστηριότητες.
Επιστολή Σιούφα
Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας έστειλε μήνυμα πλήρους υποστήριξής του προς τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ για θέματα εμπορίου Πίτερ Μάντελσον και τον συνεχάρη για την απόφασή του να ξεκινήσει έρευνα σε εννέα κατηγορίες εισαγωγών κλωστοϋφαντουργικών κινεζικών προϊόντων.
Ο κ. Σιούφας υπογράμμισε ότι η απότομη αύξηση των εισαγωγών κατά το πρώτο τετράμηνο του 2005 έχει δημιουργήσει ανησυχία στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης, καθώς ο όγκος των εισαγωγών από την Κίνα έχει ξεπεράσει το όριο των επιπέδων που είχαν καθορισθεί από τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής και από τους σχετικούς κανονισμούς του ΠΟΕ.
Ο υπουργός Ανάπτυξης συντάχθηκε με τις απόψεις του επιτρόπου, σύμφωνα με τις οποίες η έρευνα θα επιτρέψει στην Επιτροπή να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση πλήρους επιβεβαίωσης της νέας κατάστασης στις αγορές των κρατών-μελών της ΕΕ.
Ο κ. Σιούφας τόνισε τέλος ότι οι κινεζικές εξαγωγές πρέπει βεβαίως να αναπτυχθούν με κανονικούς ρυθμούς, αλλά ωστόσο θα πρέπει η προσαρμογή να γίνει με ομαλό τρόπο στις αγορές της Ευρώπης και να αποφευχθούν συμπεριφορές που πλήττουν την ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία και ένδυση.