Επιφυλακτικός ως προς τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης εμφανίστηκε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος, λέγοντας ότι η αύξηση των φόρων οφείλεται στην αδυναμία περιορισμού των κρατικών δαπανών.
Η επί σειρά ετών αδυναμία των κυβερνήσεων να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες, το μεγάλο κράτος και το δημόσιο χρέος οδήγησαν στη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν και αύξηση των φόρων και θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό, δήλωσε ο κ. Κυριακόπουλος, κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒ.
Ο κ. Κυριακόπουλος απηύθυνε έκκληση ώστε να μην δίνεται «υπερβολική διάσταση» στις αρνητικές επιπτώσεις της αύξησης του ΦΠΑ, καθώς, όπως είπε, δημιουργούνται πληθωριστικές προσδοκίες.
Θα πρέπει να προσδιορίσουμε το κράτος, τις κοινωνικές παροχές και τις αυξήσεις που θέλουμε για να προσδιορίσουμε και το μέλλον του τόπου μας, κατέληξε ο πρέοδρος του ΣΕΒ.
Τα στελέχη του ΣΕΒ λένε ότι μπορεί τα φοροεισπρακτικά μέτρα να είναι «αναγκαίο κακό», αλλά τονίζουν ότι το βάρος της οικονομικής πολιτικής πρέπει να πέσει στις διαρθρωτικές αλλαγές.
Δηλαδή ζητούν δραστική μείωση των πρωτογενών κρατικών δαπανών, υλοποίηση εκτεταμένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, και πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. H διάψευση ορισμένων προσδοκιών μάλιστα ίσως είναι ο λόγος που οι σχέσεις κυβέρνησης - βιομηχάνων δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.
Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης της συλλογικής σύμβασης εργασίας -που ζητά η ΓΣΕΕ- με αφορμή την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, λέγοντας ότι η σύμβαση δεν αναθεωρήθηκε ούτε όταν αυξήθηκε το αφορολόγητο όριο για τα χαμηλά εισοδήματα.
Ο κ. Κυριακόπουλος τόνισε ότι η σύμβαση ισχύει έως το τέλος του 2005 και το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες εκτίμησε ότι θα είναι δύσκολες.
Πρόσθεσε δε ότι οι αυξήσεις που δόθηκαν φέτος είναι πραγματικές, δύο μονάδες πάνω απο τον πληθωρισμό και υψηλότερες από τις αυξήσεις στους μισθούς που δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Παράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό του για το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τονίζοντας ότι η τάση διεθνώς είναι κάθε επιχείρηση να επιλέγει πώς θα αμείβει τους εργαζόμενους, ενώ πρόσθεσε ότι το επίπεδο των μισθών που καθορίζει η συλλογική σύμβαση είναι υψηλό, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις συχνά να μην μπορούν να το πληρώσουν.
Παραδέχτηκε ωστόσο ότι το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων στη χώρα μας έχει εξασφαλίσει εργασιακή ειρήνη τα τελευταία 15 χρόνια.