Η κατάργηση του 8ωρου αποτελεί αιτία πολέμου, προειδοποίησε χθες Παρασκευή ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, τονίζοντας ότι οι αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση στο ωράριο εργασίας οδηγούν σε «εργασιακό μεσαίωνα».
Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Πολυζωγόπουλος αναφέρει ότι στο θέμα των υπερωριών υπήρξε συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις, κατά την τελευταία εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας και συνεπώς άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με το κόστος των υπερωριών δεν μπορούν να τεθούν, μιας και αυτά έχουν ρυθμισθεί με την ίδια σύμβαση και είναι αυτά που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία (Ν.2874/2000).
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επισημαίνει τον κίνδυνο μονομερούς παρέμβασης της κυβέρνησης στη συλλογική σύμβαση των κοινωνικών εταίρων, εφόσον αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς με νόμο, κάτι που άλλωστε αντιβαίνει στο εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.
Παράλληλα, σημειώνει, η κυβερνητική παρέμβαση δημιουργεί έντονα προβλήματα στις ελεύθερες διαπραγματεύσεις και τον σεβασμό των συλλογικών συμβάσεων.
Σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις υπερωρίες, «οδηγεί στην κατάργηση του 8ωρου που αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάκτηση του προηγούμενου αιώνα για τους εργαζομένους και τα συνδικάτα και κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει».
Ο κ. Πολυζωγόπουλος καταλήγει προειδοποιώντας ότι για τους εργαζόμενους η κατάργηση του 8ωρου αποτελεί «αιτία πολέμου» και ότι δεν επιτρέψουν «πισωγυρίσματα σε εργασιακό μεσαίωνα».
Παναγιωτόπουλος: Δεν πάμε σε διάλογο με προκατασκευασμένη λύση
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι την Παρασκευή, ο υπουργός Απασχόλησης Π.Παναγιωτόπουλος ότι οι αλλαγές αυτές αποσκοπούν στην «υπεράσπιση των θέσεων εργασίας που βρίσκονται στην Ελλάδα», αναφέροντας τις εκατοντάδες επιχειρήσεις που μετέφερεραν τα τελευταία χρόνια τις δραστηριότητές τους στις βαλκανικές χώρες.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι ο νόμος Γιαννίτση (2874) «δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη μικρομεσαία επιχείρηση και στον εργαζόμενο», καθώς και ότι οι υπερωρίες είναι «ακριβές» και οι περισσότερες επιχειρήσεις «προτιμούν να παίρνουν μαύρη εργασία απ' έξω και να μην προχωρούν στις υπερωρίες».
Τέλος, για τον διάλογο γύρω από τα εργασιακά θέματα τα εργασιακά, είπε ότι ο διάλογος έχει ξεκινήσει από τις 10 Φεβρουαρίου στην συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης και «θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί αλλά με εντατικό ρυθμό».
Φόρος στα υψηλά εισοδήματα υπέρ του Ασφαλιστικού
Εν τω μεταξύ, ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση που έκανε την Πέμπτη ο κ. Πολυζωγόπουλος για την καθιέρωση φόρου υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης στα εισοδήματα άνω των 1.200 ευρώ.
Ο Γ.Αλογοσκούφης σε δηλώσεις που έκανε χθες Παρασκευή δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι «αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στη Βουλή».
Πάντως, στο ΠΑΣΟΚ η πρόταση του κ. Πολυζωγόπουλου δεν συνάντησε θετική ανταπόκριση, ενώ προκάλεσε δυσαρέσκεια σε αρκετά κορυφαία στελέχη του κόμματος.
Σε διευκρινιστή δήλωση ο κ. Πολυζωγόπουλος επισήμανε ότι έκανε λόγο για κάτω από όρους και προϋποθέσεις «μια μικρή αναλογική συμβολή των υψηλών εισοδημάτων και όχι κεφαλική συμμετοχή, στο κοινωνικό αποθεματικό που πρέπει να δημιουργήσουμε για τη νέα γενιά και για τη βιωσιμότητα του συστήματος και για μετά το 2025».
Βενιζέλος: Η κυβέρνηση τορπιλίζει τη συναίνεση
Ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αυτοαιφνιδιάστηκε» στο θέμα του Ασφαλιστικού, καθώς η πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομίας να θέσει το θέμα άφησε έκθετο τον υπουργό Απασχόλησης, ο οποίος με τη σειρά του άνοιξε θέμα εργασιακού.
Ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση έθεσε τα ζητήματα του χρόνου εργασίας και των υπερωριών «υποτιμά τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων, υπονομεύει τον κοινωνικό διάλογο και την συλλογική διαπραγμάτευση» και «συνεπώς είναι καταδικασμένος να προκαλέσει εντάσεις και να οδηγηθεί σε αποτυχία».
«Αν ο κ. Καραμανλής νομίζει ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομικής του πολιτικής επιτυγχάνεται με την μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και την επιδείνωση των όρων εργασίας, προφανώς σφάλλει» επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος και καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει πλήρως το νόμο 3029/2002 ως προς το Ασφαλιστικό και να εξηγήσει πως προώθησε το Εθνικό Σχέδιο για την απασχόληση τους τελευταίους 13 μήνες.
Αλαβάνος: «Οι εργαζόμενοι ζουν υπό το καθεστώς φόβου»
Αναφερόμενος στα εργασιακά ζητήματα, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε: «Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ζουν δικαιολογημένα υπό καθεστώς φόβου.
Η κυβέρνηση προωθεί μέτρα για την ελαστικοποίηση του ωραρίου, για μείωση των υπερωριακών αμοιβών, αργότερα για το ασφαλιστικό».
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του είναι αντίθετο με αυτές τις επιλογές, ενώ αντίθετα τάσσεται υπέρ μέτρων που θα είναι σε εντελώς άλλη κατεύθυνση, όπως η μείωση των ωρών εργασίας.