Σάλο και αναστάτωση έχει προκαλέσει η “αποκάλυψη” ότι σε ελέγχους που διενήργησε ο ΕΦΕΤ βρέθηκε να περιέχουν 1,4 διχλωροβενζόλιο σε περιεκτικότητα μεγαλύτερη από 10ppb, ουσία που θεωρείται καρκινογόνος.
Με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του ο ΕΦΕΤ ενημερώνει όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας καθώς και άλλους αρμόδιους φορείς και τους καλεί να προβούν άμεσα σε ελέγχους που αφορούν την τυχόν διακίνηση στο λιανικό εμπόριο συγκεκριμένων παρτίδων προϊόντων μελιού και εφόσον διαπιστωθεί ότι διακινούνται να αποσυρθούν με ευθύνη της επιχείρησης.
Το έγγραφο που απεστάλη από τον ΕΦΕΤ αναφέρει τα εξής:
'Παρακαλούμε όπως οι αρμόδιες ελεγκτικές Υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων σε συνεργασία με τις Περ/κές Δ/νσεις του ΕΦΕΤ, όπου αυτές υφίστανται, ή στην περίπτωση που δεν υφίστανται Περ/κές Δ/νσεις του ΕΦΕΤ σε συνεργασία με την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΦΕΤ, Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων (τηλ. 210 6971550-554, 210 6971592), προβούν άμεσα σε ελέγχους που αφορούν τον προσδιορισμό του 1,4 διχλωροβενζολίου στο μέλι.
Οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ως ακολούθως :
1)Έλεγχος για τυχόν διακίνηση των παρακάτω παρτίδων στο λιανικό εμπόριο.
Σε περίπτωση ύπαρξης των παραπάνω παρτίδων αυτές δεσμεύονται και ενημερώνεται σχετικά η Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων της Κ.Υ του ΕΦΕΤ. Οι ανωτέρω παρτίδες σε διερευνητικό πρόγραμμα που διενήργησε ο ΕΦΕΤ βρέθηκε να περιέχουν 1,4 διχλωροβενζόλιο σε περιεκτικότητα μεγαλύτερη από 10 ppb.
2)Διενέργεια επισήμων ελέγχων (δειγματοληψία και ανάλυση) σε όλα τα εμπορικά σήματα μελιού που διακινούνται στην περιοχή ευθύνης σας σε συνεργασία πάντα με την αντίστοιχη Περ/κή Δ/νση του ΕΦΕΤ ή την Κ.Υ προκειμένου να αποφευχθεί ο έλεγχος των αυτών παρτίδων.
Στις επιχειρήσεις τυποποίησης-συσκευασίας μελιού συστήνεται η ενεργοποίηση των συστημάτων αυτοελέγχου προκειμένου να υπάρχει έλεγχος όσον αφορά την ουσία 1,4 διχλωροβενζόλιο.
3)Τα δείγματα θα αποστέλλονται για ανάλυση στη Δ΄ ΧΥ Αθηνών του ΓΧΚ ή σε οποιοδήποτε άλλο διαπιστευμένο ως προς τη μέθοδο εργαστήριο με το ερώτημα "για τον προσδιορισμό του 1,4 διχλωροβενζολίου". Τα αποτελέσματα των ελέγχων θα αποσταλούν στην Κ.Υ του ΕΦΕΤ/Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων.
Ειδικότερα οι Περ/κές Δ/νσεις του ΕΦΕΤ καλούνται όπως προβούν στις κάτωθι ενέργειες:
"Συντονίσουν τους ελέγχους στην περιοχή ευθύνης τους.
"Όσον αφορά τα υπάρχοντα αποτελέσματα που αφορούν το διερευνητικό πρόγραμμα, με αναφορά στα δείγματα που υπερβαίνουν τα 10 ppb σε 1,4 διχλωροβενζολίου (βλέπε ανωτέρω πίνακα), προβαίνουν στα κάτωθι :
ι) Απόσυρση των συγκεκριμένων παρτίδων με ευθύνη της επιχείρησης
ιι) Λήψη δειγμάτων επισήμου ελέγχου από τις εν λόγω παρτίδες και αποστολή τους για ανάλυση στη Δ΄ ΧΥ Αθηνών του ΓΧΚ.
ιιι) Ενημέρωση από τις εταιρείες για πιθανή διακίνηση των εν λόγω παρτίδων σε άλλες χώρες Μ-Κ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτες χώρες.
"Διενέργεια επισήμων ελέγχων (δειγματοληψία και ανάλυση) σε όλα τα εμπορικά σήματα μελιού που διακινούνται στην περιοχή ευθύνης σας σε συνεργασία πάντα με τις αρμόδιες ελεγκτικές Υπηρεσίες των Ν.Α.
Στις επιχειρήσεις τυποποίησης-συσκευασίας μελιού συστήνεται η ενεργοποίηση των συστημάτων αυτοελέγχου προκειμένου να υπάρχει έλεγχος όσον αφορά την ουσία 1,4 διχλωροβενζόλιο.
Σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο επισημαίνεται ο Καν. 396/2005/ΕΚ/16.3.2005 σε συνδυασμό με το Άρθρο 3 παρ. 8(ζ) του Κ.Τ.Π και τον Καν. 178/2002/ΕΚ, άρθρο 7”.
Μελισσοκόμοι Ημαθίας:
“Εναπόκειται στην ευσυνειδησία του κάθε επαγγελματία”
Η θόρυβος για το μέλι, δεν ήταν δυνατό να μην αγγίξει και την περιοχή μας, αν και - ευτυχώς - όχι σε βαθμό "πανικού". Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι αντιμετωπίζουμε ψυχραιμότερα τα όσα ακούγονται, κυρίως στα τηλεοπτικά κανάλια. Σε καμιά περίπτωση πάντως δεν λείπει η ανησυχία με δεδομένο το ότι αρκετοί και πολύ περισσότερο τα παιδιά καταναλώνουμε μέλι άλλος λίγο, άλλος περισσότερο.
Οι συσκευασίες του μελιού κάθε προέλευσης έχουν αποσυρθεί από τα ράφια αρκετών σούπερ μάρκετ και στην Ημαθία, περισσότερο για προληπτικούς λόγους και μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα, όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι των καταστημάτων.
Στο τμήμα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Ημαθίας, δεν είχε φτάσει μέχρι χθες το μεσημέρι καμία εγκύκλιος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για δέσμευση ή απόσυρση του προϊόντος.
Με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης πάντως, όπως δηλώνει η κα Δ. Τζημούρτα, έχουν αρχίσει από την πρώτη στιγμή και βρίσκονται σε εξέλιξη, δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε συσκευασίες μελιού, προκειμένου να ανιχθευθεί αν η ποσότητα της ύποπτης ουσίας βρίσκεται σε ποσοστό που υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια.
Τα δείγματα θα ελεγχθούν στο Χημείο της υπηρεσίας και εν αναμονή εγκυκλίου του αρμόδιου Υπουργείου με οδηγίες για το δέον γενέσθαι.
Η χημική ουσία παραδιχλωροβενζόλιο (κηροσκορίνη), χρησιμοποιείται από τους μελισσοκόμους για την συντήρηση των κυψελών στη μη παραγωγική περίοδο και την προστασία τους από το έντομο κηρόσκορος.
Η χρήση της συγκεκριμένης ουσίας σε ποσότητα μεγαλύτερη από όση χρειάζεται, μπορεί να αφήσει υπολείμματα στις κηρύθρες και επομένως στο προϊόν, ενώ η σε εξέλιξη έρευνα, δίνει ενδείξεις για την πρόκληση νεοπλασιών από την συσσώρευση της ουσίας στον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι μελισσοπαραγωγοί της Ημαθίας
Όπως δηλώνει στο "Λ" ο γραμματέας του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ημαθίας κ. Χ. Κότσιας, οι Ημαθιώτες μελισσοκόμοι έχουν ενημερωθεί εδώ και περίπου μια δεκαετία για τις έρευνες επί των συνεπειών της κηροσκορίνης στην υγεία, μέσα από σεμινάρια, ημερίδες και έντυπα.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι αν και η κατάψυξη και οι υποκαπνισμοί με θειάφι (απλές και δοκιμασμένες μέθοδοι) είναι προτιμότερες, η προστασία με την κηροσκορίνη, αποτελεί τον πλέον διαδεδομένο τρόπο συντήρησης των κυψελών, ειδικά όταν αφορά την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων. Κι αυτό διότι οι μεν καταψύκτες αυξάνουν το κόστος παραγωγής , ο δε υποκαπνισμός (κάθε 20 τουλάχιστον μέρες) δεν μπορεί να εφαρμοσθεί σε μεγάλες μελισσοπαραγωγικές επιχειρήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη του Συνεταιρισμού Μελισσοπαραγωγών Ημαθίας διαχειρίζονται κατά κανόνα μικρές εκτάσεις μελισσοπαραγωγής, το δε προϊόν που παράγουν, το πωλούν σε εμπόρους ή το διαθέτουν μόνοι τους. "Αυτονόητο είναι, ότι και σ΄αυτή την περίπτωση, το θέμα εξαρτάται από την ευσυνειδησία του κάθε επαγγελματία. Ενδιαφέρον πάντως θα παρουσίαζε ένας αυστηρός έλεγχος και στο εισαγόμενο από την Κίνα μέλι το οποίο από το 2003 καταναλώνεται ευρέως στην ελληνική αγορά " υπογραμμίζει ο κ. Κότσιας.
Αγαθή Σαββίδου