Κύμα δυσαρέσκειας στην κοινή γνώμη για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τα πρόσφατα έκτακτα φορολογικά μέτρα αποκαλύπτει δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύεται στην Ημερησία του Σαββάτου.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, η αύξηση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων σε ποτά και τσιγάρα λειτούργησαν ως ο καταλύτης για την αποδόμηση της οικονομικής πολιτικής στη συνείδηση των πολιτών.
* Αυτοί που είναι ικανοποιημένοι από την οικονομική πολιτική μειώθηκαν κατά 10% μόλις σε ένα δίμηνο από 37,4% σε 27,2%.
* Το 53,4% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα μέτρα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση, το 73,3% ότι είναι κοινωνικά άδικα, ενώ το 60,4% νιώθει ότι συνολικά η πορεία της χώρας πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση.
* Το 51,4% εκφράζει αρνητική γνώμη συνολικά για την οικονομική πολιτική, έναντι του 18,5% που εκφράζεται θετικά.
Ένας πρόσθετος παράγοντας που επηρεάζει την εικόνα της κυβέρνησης είναι ότι η κοινή γνώμη επιχειρεί συγκρίσεις με το παρελθόν. Έτσι, στη δημοσκόπηση διαπιστώνεται ότι το 45,2% των ερωτηθέντων κρίνει ότι η κατάσταση στην οικονομία ήταν καλύτερη στην περίοδο της κυβέρνησης Σημίτη.
Οικονομική κατάσταση
Βασική παράμετρος διαμόρφωσης του κλίματος είναι η αντιλαμβανόμενη προσωπική και γενική οικονομική κατάσταση. Μόλις το 12,2% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι «είναι καλύτερα συγκριτικά με ένα χρόνο πριν», ενώ, στον αντίποδα, το 58,6% δηλώνει «χειρότερα συγκριτικά με ένα χρόνο πριν».
Για τη δημοσιονομική απογραφή το 37,8% εκτιμά ότι «έβλαψε τη χώρα», ενώ το 35,2% ότι την ωφέλησε. Στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος το 56,6% κρίνει ότι η απογραφή ωφέλησε τη χώρα.
Ο συνολικός βαθμός ικανοποίησης από την κυβέρνηση υποχώρησε κατά 10 μονάδες (27,2% από 37,4% τον Ιανουάριο) και στους ψηφοφόρους της ΝΔ έπεσε στο 57,3% από 68%.
Ενδεικτική της «διπλής δυσαρέσκειας» των πολιτών είναι το γεγονός ότι ο βαθμός ικανοποίησης από την αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα (19,5% από 18,9% τον Ιανουάριο).
Eπαναφορά «ανενεργών» τύπων ελέγχου και νέες ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση τους προσεχείς μήνες, στο πλαίσιο της μείωσης του ελλείμματος και της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών.
Όπως αναφέρεται, ήδη στο υπουργείο Οικονομικών τίθεται ζήτημα χρονικής επιμήκυνσης της ισχύος της ρύθμισης για οφειλές προς το Δημόσιο, και για όσες είχαν σχηματισθεί ως τις 31/12/2004, καθώς η περυσινή «χαλάρωση της φορολογικής συνείδησης» εκτιμάται ότι επισώρευσε ιδιαίτερα υψηλόποσα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Η δυσμενής πορεία των εσόδων επαναφέρει, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αρμοδίων, τους –ανενεργούς σήμερα– ελέγχους των αγοραστών κατά την έξοδό τους από τα καταστήματα, που σε περίπτωση μη κατοχής αποδείξεων, επισείονται πρόστιμα για την επιχείρηση.
Επίσης, ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας έδωσε ρητές οδηγίες στους διευθυντές των ΔΟΥ και στο ΣΔΟΕ να σχηματίσουν κλιμάκια από 2.000 υπαλλήλους που θα διενεργούν ελέγχους για τον ΦΠΑ (ιδιαίτερα μετά την αύξηση των συντελεστών), ζητώντας παράλληλα τη διενέργεια και (των επίσης «ανενεργών») απογευματινών ελέγχων, ενώ το ΣΔΟΕ μόνο κατά το επόμενο τρίμηνο θα διενεργήσει 12.565 ελέγχους.
Παράλληλα, θα δοθεί προθεσμία 4 ημερών (τηλεφωνικώς) σε όσους υπόχρεους ΦΠΑ διαπιστωθεί, κατόπιν διασταυρώσεων με τα περυσινά έντυπα, ότι δεν έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις.
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΦΠΑ
Τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης προκαλούν αντιδράσεις στα συνδικάτα, τα οποία προγραμματίζουν διάφορες μορφές κινητοποιήσεων. Την Τρίτη συνεδριάζει η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ με θέματα την απεργία της Πρωτομαγιάς στις 11 Μαΐου και τα τρέχοντα προβλήματα που προκύπτουν από την αύξηση του ΦΠΑ και τη μετακύλιση της αύξησης, πολλαπλάσια όπως υποστηρίζει η Συνομοσπονδία, στους καταναλωτές, πλήττοντας κυρίως τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει και η Γραμματεία της ΠΑΣΚΕ ΓΣΕΕ. Η ΠΑΣΚΕ σημειώνει ότι «μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης και τη νέα φορολογική επέλαση σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων, η ακρίβεια και η οικονομική αφαίμαξη των εργαζομένων είναι δραματική.
αυτόχρονα, και τα άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως ανεργία, απολύσεις, εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό κ.ά. καθημερινά επιδεινώνονται και δημιουργούν συνθήκες εξαθλίωσης των εργαζομένων».