Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Αντιτζάν του ανατολικού Ουζμπεκιστάν, μετά την απελευθέρωση 23 κρατουμένων από τουλάχιστον 2.000 ένοπλους διαδηλωτές, οι οποίοι στη συνέχεια ξεχύθηκαν στους δρόμους καταλαμβάνοντας το κυβερνείο. Τουλάχιστον εννέα οι νεκροί, μεταξύ των οποίων στρατιώτες, και 34 οι τραυματίες.
Επί ποδός βρίσκεται ο στρατός, ενώ στην πόλη, η οποία έχει περιπέσει σε χάος, σπεύδει ο Ουζμπέκος πρόεδρος Ισλάμ Καρίμοφ προκειμένου να συμβάλει στην εκτόνωση της κρίσης.
Σε ένα ξεχωριστό επεισόδιο, στην πρωτεύουσα Τασκένδη οι φρουροί της ισραηλινής πρεσβείας σκότωσαν ύποπτο που θεωρήθηκε ότι επιχειρούσε επίθεση αυτοκτονίας. Ο άνδρας μετέφερε ξύλινα αντικείμενα, τα οποία θεωρήθηκαν κατά λάθος εκρηκτικά από τους φρουρούς της πρεσβείας, όπως παραδέχτηκε η αστυνομία του Ουζμπεκιστάν.
Τα επεισόδια στο Αντιτζάν ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής όταν ένοπλοι στασιαστές, οι οποίοι νωρίτερα είχαν επιτεθεί σε μονάδα του στρατού, από όπου απέσπασαν όπλα, εισέβαλαν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας και απελευθέρωσαν -σύμφωνα με πληροφορίες- μέχρι και 4.000 κρατουμένους, που στην πλειοψηφία τους είναι ισλαμιστές.
Στη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν πυροβολισμοί στην πόλη, ενώ κτίρια τυλίχθηκαν στις φλόγες και διακόπηκε η αναμετάδοση των ξένων τηλεοτικών δικτύων. Στη συνέχεια οι στασιαστές κινήθηκαν προς το κτίριο της τοπικής κυβέρνησης, το οποίο κατέλαβαν και κρατούν ομήρους δέκα αστυνομικούς, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.
Μία νέα «βελούδινη» επανάσταση;
Η κατάσταση γύρω από το κυβερνείο, που έχει μετατραπεί σε αρχηγείο των στασιαστών, παραμένει έκρυθμη, καθώς απ' έξω έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες διαδηλωτές, περικυκλωμένοι από στρατιωτικές δυνάμεις, και ακούγονται σποραδικοί πυροβολισμοί. Οι διαδηλωτές διατυπώνουν αιτήματα για παρέμβαση της ρωσικής κυβέρνησης.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι Ουζμπέκοι δείχνουν αυξημένες... διαθέσεις να προκαλέσουν την αυταρχική τους κυβέρνηση με σειρά διαδηλώσεων, προφανώς εμπνευσμένοι από την εξέγερση του Μαρτίου στο γειτονικό Κιργιστάν, που είχε ως συνέπεια την εκδίωξη του προέδρου, Ασκάρ Ακάγεφ.
Εντούτοις, η Μόσχα χαρακτήρισε, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, «εσωτερική υπόθεση του Ουζμπεκιστάν» την εξέγερση και εκτίμησε ότι «η κατάσταση σταθεροποιείται». Παρ' όλα αυτά, η ρωσική πρεσβεία στην Τασκένδη λαμβάνει μέτρα για την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών.
Το Αντιτζάν βρίσκεται στην κοιλάδα Φεργκάνα που συνορεύει με το Κιργιστάν και τα τελευταία χρόνια αναφέρεται έντονη δράση εξτρεμιστών ισλαμιστών. Στις αρχές της εβδομάδας περίπου 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πόλη ζητώντας την απελευθέρωση 23 επιχειρηματιών που έχουν καταδικαστεί για εξτρεμιστικές δραστηριότητες,
Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, οι 23 καταδικασθέντες είχαν συγκροτήσει την ισλαμική οργάνωση Ακρομίγια, που αποτελεί πτέρυγα του εκτός νόμου ισλαμικού κόμματος Χιζμπί Ταρχίρ, το οποίο αγωνίζεται για την ίδρυση ανεξάρτητου ισλαμικού κράτους στο Ουζμπεκιστάν.