Tο ζήτημα της επίπλαστης αναπτυξιακής εικόνας της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία απειλείται με έξοδο από το στόχο της "σύγκλισης" και μείωση των χρηματοδοτήσεων από το Δ' ΚΠΣ της περιόδου 2007-2013, θέτει, με ερώτησή του προς την Επιτροπή, o ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Καθηγητής κ. Γεώργιος Παπαστάμκος.
Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας εντάσσεται στις περιφέρειες σταδιακής εξόδου από το στόχο της "σύγκλισης", επειδή το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Περιφερειακό Προϊόν (ΑΠΠ) της ανέρχεται σε 76,89 % του μέσου ΑΕΠ της ΕΕ-25.
Ωστόσο, το εν λόγω συγκριτικά υψηλό ποσοστό δεν αποτυπώνει μια διαδικασία δυναμικής περιφερειακής ανάπτυξης και ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης, σημειώνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής. Και αυτό γιατί αφενός το αναφερθέν ποσοστό οφείλεται στο λεγόμενο "στατιστικό αποτέλεσμα" (το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Περιφερειακό Προϊόν της Δυτικής Μακεδονίας ανέρχεται στο 70,15% του μέσου ΑΕΠ της ΕΕ-15) και αφετέρου γιατί το ΑΠΠ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας οφείλεται στην εκμετάλλευση από τη ΔΕΗ των λιγνιτωρυχείων των Νομών Κοζάνης και Φλώρινας. Αυτό έχει ως συνέπεια το συγκριτικά υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΠΠ της Περιφέρειας αυτής να είναι πλασματικό, δηλαδή να μην εκφράζει έναν ενδογενή οικονομικό δυναμισμό.
Για παράδειγμα, παρά την ύπαρξη των μονάδων της ΔΕΗ η εν λόγω Περιφέρεια παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (16,1 %) στη χώρα, ενώ εάν χρησιμοποιήσουμε σύνθετους δείκτες ευημερίας και όχι μόνον το κατά κεφαλήν ΑΠΠ της Περιφέρειας η θέση της Περιφέρειας αλλάζει: από την 4η θέση τοποθετείται στην 11η μεταξύ των 13 σήμερα περιφερειών της Ελλάδος.
Ο κ. Παπαστάμκος, κρίνοντας ότι το ενδεχόμενο σταδιακής εξαίρεσης της Δυτικής Μακεδονίας από το στόχο της "σύγκλισης" θα είχε αρνητικές συνέπειες στη μελλοντική ανάπτυξη της εν λόγω Περιφέρειας, θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα προς την Επιτροπή. Συγκεκριμένα, ερωτά εάν υπάρχουν παραδείγματα περιφερειών σε άλλα κράτη μέλη με συσσώρευση ενεργειακών μονάδων (π.χ. εκμετάλλευσης φυσικού αερίου ή πετρελαίου) όπου η Επιτροπή έκανε δεκτή την αναγωγή του Ακαθάριστου Περιφερειακού Προϊόντος σε ολόκληρη την επικράτειά τους.
Επιπλέον, ο κ. Παπαστάμκος ζητεί να ενημερωθεί αν είναι δυνατός ο υπολογισμός του ΑΠΠ με αναγωγή (διάχυση) μέρους της προστιθέμενης αξίας των τοπικών μονάδων της ΔΕΗ της Δυτικής Μακεδονίας στο σύνολο της χώρας. Πολύ περισσότερο που υπάρχουν έντονες εισοδηματικές εκροές από την τοπική οικονομία προς το σύνολο της χώρας, αφού η δραστηριότητα της ΔΕΗ, με έδρα την Αθήνα, ως, επί του παρόντος, σχεδόν αποκλειστικού παραγωγού και διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτει και κατανέμεται στο σύνολο των περιφερειών της χώρας.