"Οι συνολικές εισαγωγές γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ από αναπτυσσόμενες χώρες ανήλθαν, το 2003, σε 37.013 εκατομ. ευρώ, ποσό ελάχιστα μόνο χαμηλότερο από το αθροιστικό ποσό των εισαγωγών των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ), του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας, όλων μαζί, το οποίο ανήλθε σε 37.681 εκατομ. ευρώ κατά το ίδιο έτος". Αυτό αναφέρεται σε απάντηση της αρμόδιας για τη Γεωργία Επιτρόπου σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Καθηγητή κ. Γεωργίου Παπαστάμκου.
Επιβεβαιώνεται έτσι η παρατήρηση του κ. Παπαστάμκου ότι η ΕΕ είναι η μόνη σημαντική δύναμη στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου η οποία έχει προβεί σε ουσιώδεις παραχωρήσεις έναντι των αναπτυσσομένων χωρών, χωρίς, βέβαια, να αμφισβητείται η αναγκαιότητα υποβοήθησης των αναπτυσσομένων χωρών να ενταχθούν αρμονικά στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.
Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Έλληνας ευρωβουλευτής, η ΕΕ από "Ευρώπη φρούριο" έχει μεταβληθεί εν τω μεταξύ, μέσω των αναθεωρήσεων της ΚΑΠ, σε τόσο "ανοικτή Ευρώπη" ώστε να αγγίζει τα όρια της "ανοχύρωτης Ευρώπης".
Ο κ. Παπαστάμκος θέτει επίσης το καίριο θέμα των εξαγωγικών επιδοτήσεων τρίτων προηγμένων βιομηχανικά χωρών, ανταγωνιστικών έναντι της ΕΕ, στα αγροτικά τους προϊόντα. Η σταδιακή κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων πρέπει, συνεπώς, να εφαρμοσθεί παράλληλα από όλους τους δυναμικούς εμπορικούς εταίρους και όχι μόνο από την ΕΕ και να καλύπτει όλες τις μορφές εξαγωγικών επιδοτήσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι στον τρέχοντα Γύρο Διαπραγματεύσεων θα επιδιωχθεί η θέσπιση ρυθμίσεων που αποβλέπουν στην κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων μετά από μια "καταληκτική ημερομηνία" όσον αφορά και τα εξής:
"Εξαγωγικές πιστώσεις χορηγούμενες από το Δημόσιο (κυριότερος χρήστης: ΗΠΑ).
"Εξαγωγικές Κρατικές Εμπορικές Επιχειρήσεις (κυριότεροι χρήστες: Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία).
Συναλλαγές επισιτιστικής βοήθειας, οι οποίες βασίζονται σε διάθεση πλεονασμάτων και ισοδυναμούν με σχεδόν εμπορικές συναλλαγές (κυριότερος πάροχος επισιτιστικής βοήθειας βάσει της προσφοράς: ΗΠΑ).
Ο κ. Παπαστάμκος είχε επιπλέον επισημάνει ότι κάποιες από τις αναπτυσσόμενες χώρες, υπέρ των οποίων γίνονται παραχωρήσεις, ανήκουν στους μεγάλους επιθετικούς εξαγωγείς και ότι οι παραχωρήσεις της ΕΕ και το άνοιγμα της αγοράς της γίνεται προς όφελος μεγαλοεξαγωγέων των αναπτυσσομένων χωρών και εις βάρος των μικρομεσαίων ευρωπαίων αγροτών.
Η Επιτροπή σημείωσε τον ανωτέρω προβληματισμό σχετικά με την ενδεχόμενη ανακατανομή του οφέλους από τις εξαγωγές για τις αναπτυσσόμενες χώρες, που συνεπάγεται η απελευθέρωση του εμπορίου.