Οι αλληλοκατηγορίες υπουργών για τα Ίμια και την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, καθώς και οι διαδοχικές αποκαλύψεις εμπιστευτικών πρωτοβουλιών μέσω του Τύπου, αναζωπυρώνουν τα σενάρια ανασχηματισμού -και μάλιστα σαρωτικού- αυτή τη φορά την περίοδο του Πάσχα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει Το Βήμα, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε αρχικώς αποφασίσει να προβεί σε έναν «διορθωτικό» ανασχηματισμό με τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη της εξουσίας, αλλά αναγκάστηκε τελικώς να τον αναβάλει για να μη δημιουργήσει πιο σημαντικά εσωκομματικά προβλήματα από αυτά που θα επιχειρούσε να λύσει.
Εντούτοις, ο κ. Καραμανλής φαίνεται ότι έχει αρχίσει και μελετά και πάλι το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού, τις ημέρες του Πάσχα, μετά τα νέα ενδοκυβερνητικά μέτωπα που έχουν ανοίξει από την περασμένη εβδομάδα.
Μάλιστα, αυτή τη φορά οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές και σε αντικατάσταση ή μετακίνηση των περισσότερων υπουργών.
Εσωκομματικά «θερμά επεισόδια»
Στο εσωκομματικό σκηνικό της ΝΔ, στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, τους χειρισμούς του οποίου τόσο κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα όσο και στο θέμα των Σκοπίων επέκριναν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αλλά και φίλα προσκείμενες εφημερίδες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας διαμαρτυρήθηκε στο Μαξίμου για την υπόθεση των Ιμίων Νο2, επειδή, όπως ανέφερε στον πρωθυπουργό, ο κ. Μολυβιάτης τον αγνόησε στη διάρκεια της κρίσης.
Ωστόσο, και το υπουργείο Εξωτερικών επιρρίπτει μέρος των ευθυνών για το «φιάσκο» της επίσκεψης στην Αγκυρα στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας, υποστηρίζοντας ότι έδωσαν υπερβολικές διαστάσεις σε ένα καθημερινό επεισόδιο στο Αιγαίο.
Εκτός από τη διαμάχη για τους χειρισμούς στα εθνικά, στο επίκεντρο της ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης βρίσκεται και η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης. Oι αλλεπάλληλες διαρροές εγγράφων στον Τύπο έχουν προκαλέσει αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου και σκληρή παρασκηνιακή κόντρα ανάμεσα στον κ. Μολυβιάτη και τον κ. Ρουσόπουλο για το ποιος ήταν υπεύθυνος.
O κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε ότι γίνονται «έρευνες» στο πρωθυπουργικό γραφείο για τις «διαρροές» και στις επικρίσεις του κ. Μητσοτάκη περί προβλημάτων στην επικοινωνιακή πολιτική ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε με την προσφιλή του φράση: «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».
Σχετικά με τη φράση που ελέχθη σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του κ. Καραμανλή ότι «γίναμε σουρωτήρι», αλλά και στα όσα λέγονται και γράφονται περί πρωθυπουργικής δυσαρέσκειας για τις «διαρροές», ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο και τόνισε: «Δεν με ικανοποιεί αυτός ο όρος προσωπικά. O πρωθυπουργός δεν κάνει 'διαρροές' και δεν χρησιμοποιεί τέτοιους όρους».
O κ. Μολυβιάτης δήλωσε ότι οι διαρροές δεν διευκόλυναν την άσκηση εξωτερικής πολιτικής, υπονοώντας σαφώς ότι αυτές δεν προήλθαν από το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «στην επικοινωνία δεν διαπρέπει η κυβέρνηση».
Τη σκληρότερη κριτική άσκησε όμως ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Χρ. Ζαχαράκις, που διετέλεσε και ευρωβουλευτής στη ΝΔ. Μιλώντας στον Alpha 98,9 ατηγόρησε τον κ. Μολυβιάτη ότι πήγε στην Αγκυρα χωρίς ατζέντα, ενώ πρόσθεσε «με τη θεωρία της αποφυγής της κρίσης μπορούμε να παραδώσουμε και τα κλειδιά των Αθηνών».
Το «κρυσφήγετο» του Λυκαβηττού
Ένα άλλο κεφάλαιο στο θέμα των διαρροών άνοιξε όταν αποκαλύφθηκε ότι στην οδό Στάθη Γεροδήμου, μια μικρή πάροδο στις παρυφές του Λυκαβηττού, ο πρωθυπουργός είχε την Πέμπτη κρυφή συνάντηση με τους υπουργούς Oικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη και Απασχόλησης Πάνο Παναγιωτόπουλο.
Όπως σημειώνει Το Βήμα, η συνάντηση έμεινε μυστική μόλις τρεις ώρες, τερματίζοντας ταυτόχρονα και το σχέδιο μυστικών συναντήσεων που εφάρμοζε τους τελευταίους μήνες ο κ. Καραμανλής στο μικρό διαμέρισμα που διατηρεί και το οποίο έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του.
Η συνάντηση των κκ. Αλογοσκούφη και Παναγιωτόπουλου με τον κ. Κ. Καραμανλή ολοκληρώθηκε στις εννέα χθες το πρωί και τρεις ώρες αργότερα η είδηση μεταδόθηκε από ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, με τον εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου να φθάνει και πάλι στο «κόκκινο».