Τριήμερο συνέδριο από σήμερα 13 έως τις 15 Μαΐου με θέμα “την βιομηχανική κληρονομιά, αξίες από το παρελθόν, παρακαταθήκη για το μέλλον” διοργανώνει η παιδαγωγική ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει ομιλίες από ειδικούς, ξεναγήσεις σε παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Νάουσας, της Βέροιας και της Εδεσσας καθώς επίσης και ανάλογες προβολές ταινιών. Στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετέχουν όλα τα μέλη της Ιδρυτικής Συνάντησης του Δικτύου.Ειδικότερα το πρόγραμμα των τριήμερων εργασιών έχει ως εξής:
Παρασκευή 13 Μαΐου 2005
Αίθουσα συνεδρίου
16.30 -17.00 Προσέλευση - παραλαβή φακέλων
17.00 -17.30 Χαιρετισμοί
Παρουσίαση του δικτύου του ΚΠΕ Νάουσας
"Βιομηχανική Κληρονομιά" από τον υπεύθυνο του Κ.Π.Ε. Νάουσας,Δημήτρη Νάτσιο. Απολογισμός της μέχρι τώρα δράσης του δικτύου.
17.30 -18.30 Οι αξίες των βιομηχανικών μνημείων. Ζητήματα αναγνώρισης και ανάδειξης. Εισηγήτρια: Όλγα Τραγανού - Δεληγιάννη, αρχιτέκτων. Υπ. Πολιτισμού, Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Κ. Μακεδονίας.
18.30 -19.30 Η αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς στην ιστορική εκπαίδευση. Εισηγήτρια: Μαρία Ρεπούση, επίκουρη καθηγήτρια ιστορίας Α.Π.Θ.
19.30-19.45 Διάλειμμα
19.45 - 20.45 Οι ξύλινες υδροκίνητες μηχανές ως μνημεία παγκόσμιας τεχνολογίας.
Εισηγητής: Ζήσης Σκαμπάλης, αρχιτέκτων.
Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης.
20.45 - 21.45 Συζήτηση
Σάββατο 14 Μαΐου 2005
Αναχώρηση από το ΚΠΕ Νάουσας(η μετακίνηση θα γίνει με λεωφορείο)Μεταφορά στην περιοχή Στουμπάνων.
Ξενάγηση στα βιομηχανικά κτήρια της Νάουσας και στα Ισβόρια από τον Αλέξανδρο Οικονόμου, αρχιτέκτονα - μηχανικό.Επίσκεψη εγκαταστάσεων του συγκροτήματος ΠΕΛΛΑ - ΟΛΥΜΠΟΣ Πορεία κατά μήκος της όχθης του ποταμού Αράπιτσα. Προβιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις (μύλος Ματθαίου, μπατάνια, σησαμόμυλοι).
Φράγματα ποταμού (στάση στη Δέση. Εργοστάσιο ΕΡΙΑ). Επίσκεψη στη ΒΕΤΛΑΝΣ (ΕΡΙΑ) - Υδροτουρμπίνες.
Μεταφορά στο εργοστάσιο Λόγγου - Τουρμπάλη, στους χώρους του οποίου φιλοξενείται τμήμα του πανεπιστημίου Μακεδονία. Ξενάγηση στην έκθεση πληροφοριακού υλικού για τη βιομηχανική κληρονομιά της Νάουσας.
Βιομηχανική ιστορία της Νάουσας Εισηγητής: Αλέξανδρος Οικονόμου, αρχιτέκτων - μηχανικός.
Έδεσσα
Επίσκεψη των μύλων και του καναβουργείουμε τις αναπαλαιωμένες μηχανές τους.
Ξενάγηση από τον Θανάση Αήγγη, μηχανολόγο · μηχανικό.
Επιστροφή στη Νάουσα Μεσημεριανή διακοπή
Αναχώρηση με λεωφορείο για το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας Βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Βέροιας. Αποκατάσταση του μύλου του Μάρκου
Εισηγήτρια: Κλεοπάτρα Θεολογίδου, αρχιτέκτων - αναστηλώτρια, διδάσκουσα στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Προβολή ταινίας τεκμηρίωσης και ξενάγηση στους χώρους του μύλου, τώρα Βυζαντινού Μουσείου.
Κυριακή 15 Μαΐου 2005
Αίθουσα συνεδρίου 09.00 -10.00 Το πολιτισμικό απόθεμα των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στις Κυκλάδες. Η εμπλοκή των περιβαλλοντικών σχολικών ομάδων. Εισηγήτρια: Μαρία - Γεωργία Σπαρτινού, Δρ. Βιολόγος, υπεύθυνη Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Κυκλάδων.
10.00 -11.00 Τα βιομηχανικά κτήρια της Λέσβου. Ελαιοτριβεία - σαπωνοποιεία. Η αξιοποίηση τους στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Εισηγητής: Μιχαήλ Ε. Καπιωτάς, φυσικός - περιβ. χαρτογράφος, υπεύθυνος Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Ν. Λέσβου.
11.00 -12.00 Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης. Χθες, σήμερα, αύριο. Εισηγητές: Γιάννης Ταμιωλάκης, διευθυντής του Μουσείου Ύδρευσης Θεσσαλονίκης Αδάμ Παραδεισανός, γεωλόγος.
12.00-12.15 Διάλειμμα
12.15 -15.30 Συζήτηση. Εξαγωγή συμπερασμάτων.
Αξιολόγηση της ιδρυτικής συνάντησης του δικτύου.
Οργάνωση: Παιδαγωγική Ομάδα Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας