Για μια ακόμη χρονιά στα Λευκάδια, οι αυγομαχίες της Δευτέρας του Πάσχα, κέρδισαν το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών στα Λευκάδια των Ανθεμίων. Το έθιμο αναβιώνει οργανωμένα για δέκατη χρονιά στο γήπεδο του Δημοτικού Διαμερίσματος, από μια ομάδα ανθρώπων που συνεχίζουν την παράδοση των παπούδων της Τραπεζούντας και του Ερεάπ.
Τα χορευτικά συγκροτήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων Λευκαδίων "τα Ανθέμια" και Κοπανού "Μ. Αλέξανδρος", πλαισίωσαν την εκδήλωση παρουσιάζοντας χορούς από την περιοχή, αλλά και τις χαμένες πατρίδες.
Την οργάνωση του εθίμου στηρίζουν τα τελευταία χρόνια ο Δήμος και το Τοπικό Συμβούλιο, προσφέροντας τεχνική υποστήριξη, τα έπαθλα και τα "καλούδια" των τραπεζιών.
Με βοηθό τον θαυμάσιο καιρό της Δευτέρας του Πάσχα, δεκαπέντε άτομα, από 14 μέχρι και 64 χρόνων, υπό το αυστηρό βλέμμα της τριμελούς κριτικής επιτροπής, διαγωνίστηκαν στο τσούγκρισμα οκτακοσίων περίπου αυγών.
Οι πρώτοι τρεις βραβεύθηκαν με κύπελλο, μέσα σε κλίμα κεφιού και ανταλλάσσοντας αστεία και πειράγματα.
Ανάμεσα στους επισήμους που μοιράστηκαν τη γιορτινή ατμόσφαιρα, ήταν οι βουλευτές κ.κ. Η. Φωτιάδης και Τ. Σιδηρόπουλος, ο Δήμαρχος Ανθεμίων κ. Δ. Σιδηρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Γ. Καλαϊτζίδης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Κ. Καραπαναγιωτίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι και μέλη συλλόγων των Λευκαδίων.
Συνεχίζουν οι νεότεροι
"Το έθιμο αναβιώνει σε αρκετές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες ποντιακής καταγωγής" λέει ο κ. Νίκος Πιπερόπουλος, ένας από τους παλιότερους "αυγομάχους" και από τους εμπνευστές της αναβίωσης του εθίμου. Είναι ένα έθιμο αγάπης και συμφιλίωσης που γλύκαινε τις ανθρώπινες σχέσεις τις άγιες ημέρες του Πάσχα.
Στα Λευκάδια, εδώ και είκοσι πέντε χρόνια, οι "αυγομαχίες" γίνονταν στα καφενεία και στις γειτονιές. Με τον καιρό, οι παλαιότεροι αποχωρούν, οι νεότεροι συνεχίζουν, τα τελευταία δέκα χρόνια μάλιστα, σε οργανωμένη γιορτή. Όσοι συμμετέχουν, διαλέγουν τα αυγά τους μέρες πριν.Κριτήριο επιλογής; Ο ήχος του αυγού όταν αυτό χτυπά ελαφρά στα μπροστινά δόντια. "Οι περισσότεροι αποχωρούν καθώς περνούν τα χρόνια. Τα δόντια μας δεν μας βοηθούν πια. Ευτυχώς, το έθιμο συνεχίζεται από τα νέα παιδιά και απ΄ότι φαίνεται σκοπεύουν να το συνεχίσουν για πολλά χρόνια" δηλώνει άλλος ένας από τους παλιούς αυγομάχους.
Αγαθή Σαββίδου