Την έντονη διαμαρτυρία του προς την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ εκφράζει με ψήφισμά του το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, επισημαίνοντας ότι με συγκεκριμένες αποφάσεις του έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στο σύστημα παραγωγής δημοτικών έργων και έχει οδηγήσει σε πλήρη επενδυτική απραξία τους δήμους.
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα της ΚΕΔΚΕ, μετά την ψήφιση του Ν.3316/05 του ΥΠΕΧΩΔΕ, καταργήθηκε το άρθρο 269 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί σοβαρότατο πρόβλημα στην υλοποίηση των τεχνικών προγραμμάτων των δήμων της χώρας, καθώς και στη σύνταξη Τεχνικών Δελτίων Έργων.
Όπως τονίζει η ΚΕΔΚΕ, με τη νέα διάταξη αναιρείται η δυνατότητα των δήμων να εκτελούν άμεσα και γρήγορα έργα χαμηλού προϋπολογισμού, αφού καταργείται η δυνατότητά τους να αναθέτουν απευθείας μελέτες μικρών έργων, με αποτέλεσμα να μένει μετέωρη η υλοποίηση των τεχνικών προγραμμάτων των δήμων.
Με άλλη διάταξη του ίδιου νόμου, καταργούνται τα Συμβούλια Τεχνικών Έργων των Νομών και πλέον για κάθε δημοπράτηση έργου με το σύστημα «μελέτης - κατασκευής» απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ μετά από γνώμη του Συμβουλίου Κατασκευών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ, επισημαίνεται.
Οι αλλαγές αυτές δημιουργούν μεγάλες καθυστερήσεις, ακόμη και για τα ήδη ενταγμένα στο Γ' ΚΠΣ έργα με κίνδυνο την απένταξή τους, υπογραμμίζουν οι δήμαρχοι.
Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι η υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων σε έναν πόλο σηματοδοτεί τη δημιουργία νέας γραφειοκρατίας και σημαντικών καθυστερήσεων στην εκτέλεση των έργων, ενώ η περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη απαιτεί απλούστευση διαδικασιών και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων.
Επιπλέον, η ΚΕΔΚΕ κατηγορεί το ΥΠΕΧΩΔΕ για παλινωδίες, σημειώνοντας ότι οι συνεχείς μεταβολές στις τιμές έχουν προκαλέσει τεράστιες καθυστερήσεις στην έγκριση και δημοπράτηση έργων των δήμων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγούνται οι ΟΤΑ σε πλήρη επενδυτική απραξία, με τραγικές -όπως αναφέρουν- συνέπειες στην ομαλή τους λειτουργία και στην καθημερινή τους προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ίδιων των πολιτών.
Το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ καλεί την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να παγώσει άμεσα τις επίμαχες νομοθετικές ρυθμίσεις και ζητά να ξεκινήσει διάλογος για όλα αυτά τα θέματα.