Στο θέμα που ανέκυψε από το περιεχόμενο της πρότασης Νίμιτς και του σημείου όπου αναφέρει ότι "καμία άλλη χώρα δεν θα μπορεί να κάνει χρήση του ονόματος Μακεδονία" αναφέρθηκε χθες ο κ. Κουμουτσάκος.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι "σε μια διαπραγμάτευση υπάρχουν σημεία που αποτελούν βάση διαπραγμάτευσης και άλλα που είναι μη διαπραγματεύσιμα". Για το εάν το επίμαχο σημείο αποτελεί δείγμα των "μη διαπραγματεύσιμων όρων", δήλωσε ότι "οποιαδήποτε συζήτηση επί των αποσπασμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας, θα σήμαινε αποδοχή τμήματος ενός κειμένου που δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί χωρίς τη συναίνεση του συντάκτη της επιστολής".
Στην συνέχεια διευκρίνισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών ουδεμία αντίρρηση θα είχε να επιδώσει την γραπτή πρόταση Νίμιτς στους αρχηγούς των κομμάτων, απαντώντας ουσιαστικά στο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που το είχε αναφέρει νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Επεσήμανε όμως πως δεν "υπήρξε απόκρυψη" στοιχείων του εγγράφου διότι "η ενημέρωση αφορούσε τις θέσεις της κυβέρνησης στον πυρήνα της πρότασης Νίμιτς. Το χαρτί ήταν η πρόταση του κ.Νίμιτς, δεν ήταν το τελικό κείμενο μιας διαπραγμάτευσης, ως προς το οποίο συναίνεσε η χώρα και ζητήθηκε η συναίνεση των πολιτικών αρχηγών...".
Σε ότι αφορά την κίνηση του εκπρόσωπου της ΠΓΔΜ πρέσβης Ντίμιτροφ να παρουσιάσει επισήμως τη θέση της κυβέρνησής του στον κ. Νίμιτς ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι "βρισκόμαστε στην εκκίνηση μιας διαπραγμάτευσης" το οποίο σημαίνει ότι δεν ζητήθηκε από τον κ. Μολυβιάτη "να υποστηριχθεί από τα κόμματα η ελληνική κυβέρνηση, ούτε υποθετικά μιλώντας, εκμαιεύθηκε η υπογραφή κάποιου".
Εξάλλου πρόσθεσε ο κ.Κουμουτσάκος, "εξ όσων" ο ίδιος γνωρίζει "δεν ζήτησε κάποιος αρχηγός πολιτικού κόμματος επισήμως την επιστολή Νίμιτς".
Σε ερώτηση σχετικά με την κυβερνητική θέση στο πλαίσιο της ΕΕ, όταν θα συζητηθεί το ενταξιακό αίτημα της ΠΓΔΜ, παρατήρησε ότι "η παράταση της εκκρεμότητας κατόπιν μιας πιθανής άρνησης της μιας πλευράς να διαπραγματευθεί, διαμορφώνει κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες και μια συγκεκριμένη πολιτική πραγματικότητα. Θα είναι αδύνατον οποιοδήποτε ελληνικό Κοινοβούλιο να κυρώσει διεθνή κείμενα, που θα εμπεριέχουν όνομα σαν αυτό που δεν δεχόμαστε".
Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης πρόσθεσε στη συνέχεια "θα διαμορφωθεί τότε, όπως τότε θα διαμορφωθεί και η στάση των λοιπών εταίρων, σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον με συγκεκριμένες κρίσεις κι αξιολογήσεις".
Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της στηρίζει τις προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ, τις οποίες χαρακτηρίζει "μια καλή βάση για συζήτηση" και καλεί τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.
Τα προαναφερθέντα επεσήμανε χθες στις Βρυξέλλες η Κριστίνα Γκάλατς, εκπρόσωπος του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Χαβιέρ Σολάνα. Διευκρινίζοντας σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ανέφερε ότι ο κ. Σολάνα υποστηρίζει ότι το θέμα της ονομασίας πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Νίμιτς "αποτελούν μια καλή βάση για την επίτευξη λύσης, η οποία θα πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή".
Σε ερώτηση σχετική με τις "ευθύνες" της προηγούμενης κυβέρνησης και "προσωπικά του κ .Γ Παπανδρέου ως υπουργού Εξωτερικών" για την εξέλιξη προβλήματος της ονομασίας, ο κ. Κουμουτσάκος παρατήρησε ότι "το υπουργείο Εξωτερικών καλείται να διαπραγματευθεί ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, το πλαίσιο των οποίων έχει διαμορφωθεί στην πορεία του χρόνου. Έτσι, διαπραγματεύεται το συγκεκριμένο θέμα το υπουργείο Εξωτερικών".
Η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ίλινκα Μίτρεβα, από την πλευρά της επιβεβαίωσε ότι την συνάντηση Νίκολα Ντίμιτροφ και Μάθιου Νίμιτς, επαναλαμβάνοντας την θέση των Σκοπίων για εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, στη βάση της "διπλής ονομασίας".
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Φέρεντς Σόμοτσι, μετά την συνάντηση που είχε η κ. Μίτρεβα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας, και συμπλήρωσε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες για την ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές.