Βάρβαροι είναι όσοι δεν αγαπούν το ωραίο, την καλαισθησία και τους καλούς τρόπους. Βάρβαροι είναι όσοι δεν σέβονται τα ανθρώπινα δημιουργήματα. Βάρβαροι είναι όσοι δεν μπορούν να εκτιμήσουν την αξία των ιστορικών μνημείων, τις θυσίες των προγόνων μας για ελευθερία, αξιοπρέπεια, τιμή και πνευματική καλλιέργεια. Το να αδιαφορείς, να παραμελείς και να εγκαταλείπεις τα αρχαία μνημεία στην καταστροφική μανία του χρόνου δείχνει βαρβαρότητα.
Αυτή η αδιαφορία για κάθε τι το ελληνικό παρατηρείται και στα παλιά χρόνια. Γι΄αυτό ο Απολλώνιος, απογοητευμένος από την αδιαφορία των συγχρόνων του για πνευματική ανάταση, αναφωνεί: "Βεβαρβάρωμαι ότι χρόνιος εντός της Ελλάδος γέγονα".
Για την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει σήμερα φταίμε όλοι. Πολύ φταίνε οι αρμόδιοι των διαφόρων λειτουργιών της Πολιτείας. Πιο πολύ από όλους έχουν την ευθύνη αυτοί που κυβερνούν. Για την περιοχή μας μεγάλη ευθύνη έχουν όσοι διαχειρίζονται την τοπική εξουσία.
Αυτοί που αναλαμβάνουν τις τύχες της πόλης εξυπακούεται ότι έχουν τουλάχιστο τη διάθεση, αν όχι τη φιλοδοξία, να υπηρετήσουν επάξια την πόλη που τους εξέλεξε άρχοντες. Αφήνοντας κατά μέρος το προσωπικό τους συμφέρον, τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις, όσο επιτρέπεται, τις κομματικές τους δεσμεύσεις, και τόσα άλλα, πρέπει να αφοσιώνονται στην εξυπηρέτηση των πολιτών και στο σεβασμό όλων, όσων κληρονόμησε η πόλη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Αντί αυτής όμως της στάσης απέναντι στην πόλη, αυτοί ολιγωρούν, αντιπαρατίθενται αρνητικά, ανταγωνίζονται επιζήμια, εξασφαλίζουν παχυλές αποζημιώσεις, φέρονται αλαζονικά, δεν συμβουλεύονται αυτούς που διαθέτουν πείρα, περιφρονούν όσους από καλή διάθεση και πραγματικό ενδιαφέρον τους ελέγχουν, δεν εργάζονται όσο και όπως πρέπει, για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες λύσης των προβλημάτων, χρησιμοποιώντας όλα τα θεμιτά μέσα για την εξεύρεση πόρων. Μέλημά τους εξαιρετικό γι΄αυτούς είναι πως θα εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους.
Έτσι η πόλη μας τις περισσότερες φορές αφήνεται στην τύχη της και πολλά καυτά θέματα λιμνάζουν και προκαλούν την απογοήτευση και τη θλίψη πολλών συνανθρώπων μας.
Ποιος Βεροιώτης δεν νιώθει απογοήτευση βλέποντας την εκκλησία του Χριστού στο κέντρο της πόλης. Είναι σχεδόν εγκαταλειμμένη. Στα κεραμίδια εκτός από τις λειχήνες φύτρωσαν φυτά και λουλούδια. Ο γύρω χώρος είναι απεριποίητος.
Η ακαταστασία σε απωθεί. Κι όμως λίγες πόλεις έχουν την τύχη να κοσμούνται με τέτοιας αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής ιστόρησης μνημεία.
Αυτή η εκκλησία πρέπει να γίνει το σημείο αναφοράς για τη Βέροια. Είναι σπάνια η αρχιτεκτονική της και ακόμη πιο σπάνιες οι τοιχογραφίες της. Αφήνω τη μεγάλη ιστορική αξία για την πόλη μας. Κάποιοι μιλούν περιφρονητικά για το Βυζάντιο. Αυτή η μικρή εκκλησία έχει τη δύναμη να τους κάνει να αλλάξουν γνώμη. Με την γνωριμία της θα παραδεχτούν οπωσδήποτε τη μεγάλη προσφορά του Βυζαντίου όχι μόνο στην ορθόδοξη πίστη και τον ελληνισμό, αλλά και σ΄όλον τον κόσμο.
Νοιαστείτε λοιπόν όλοι: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Δημοτική Αρχή, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, εργολάβοι που αναλαμβάνουν και εκτελούν δημόσια και δημοτικά έργα, επιχειρηματίες, που θέλουν την ανάπτυξη του τουρισμού και την αύξηση των πελατών τους. Αναδείξτε την εκκλησία του Χριστού. Περιποιηθείτε την, διαμορφώστε τον αύλειο χώρο, εμπλουτίστε τον με άλλα αρχαία ή βυζαντινά έργα τέχνης, που μένουν αναξιοποίητα στην αυλή του αρχαιολογικού μουσείου. Κάνετε μια γωνιά πνευματικής και καλλιτεχνικής απόλαυσης για μεγάλους και μικρούς. Έτσι θα δημιουργηθεί ένας εξαίρετος τουριστικός χώρος και μια εστία εκπαίδευσης των μικρών και μεγάλων μαθητών, εστία που θα εμπνέει πίστη στο Χριστό, αγάπη στην πατρίδα, σεβασμό στον ελληνισμό και την ιστορία του.
Θέλω να αναφερθώ και στην Παλιά Μητρόπολη. Κάθε φορά που περνώ από κοντά της νιώθω φοβερή απογοήτευση σαν άνθρωπος, χριστιανός και Έλληνας.
Η Παλιά Μητρόπολη είναι ένα ανεπανάληπτο μνημείο.
Είναι ένα κτίσμα σχεδόν μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο.
Για τη Βέροια είναι σίγουρα ο αδιάψευστος μάρτυρας της πορείας της στην πολυτάραχη, αλλά και λαμπρή ιστορία της.
Αναλογίσου, Βεροιώτη άρχοντα, διαχειριστή της τύχης της Βέροιας, αναλογίσου κι εσύ, απλέ πολίτη, τι σημαντικό ρόλο έπαιξε αυτό το αξεπέραστο ανά τους αιώνες μνημείο στην ιστορία και την εξέλιξη αυτής της πόλης. Πόσοι άρχοντες, πόσοι σεβάσμιοι ιερωμένοι, πόσοι αξιόλογοι πατριώτες μέσα σ΄αυτόν τον ιερό χώρο συσκέφτηκαν, αποφάσισαν, ενέκριναν, απέρριψαν, συμβιβάστηκαν, με βαριά καρδιά, για τη Βέροια μας, για την τύχη και την πορεία της σε περιόδους ελευθερίας ή σκλαβιάς της ιστορικής διαδρομής της. Είναι δύσκολο να συλλάβει κάποιος την προσφορά και τη σημασία αυτού του μνημείου, που εμείς ανάξιοι κληρονόμοι, χρόνια τώρα, το βλέπουμε να καταστρέφεται με αδιαφορία ασυγχώρητη.
Διάβασα σε κάποια δημοσιευμένη εργασία του σεβασμιότατου μας Μητροπολίτη μας κ.κ. Παντελεήμονα, ότι φροντίζει να εξασφαλίζει πόρους για την αναπαλαίωση του μνημείου.
Διέγνωσα στα λεγόμενά του πικρία, θλίψη, γιατί μόνος του, χωρίς την συμπαράσταση των τοπικών αρχόντων μας, δίνει ένα αγώνα ατελέσφορο, απευθυνόμενος σε ώτα μη ακουόντων.
Ευκαιρία λοιπόν, τώρα που έχουμε την ευτυχία να κατέχει την έδρα της Μητροπόλεώς μας ένας σπουδαίος ιεράρχης και άοκνος δημιουργός σπουδαίων έργων, να βοηθήσουμε στην προσπάθειά του, να χτυπήσουμε μαζί του τις πόρτες των αρμοδίων, για να εξασφαλίσουμε τους χρηματικούς πόρους που είναι απαραίτητοι, αλλά εμείς δεν διαθέτουμε, για την ανακαίνιση της Παλιάς μας Μητρόπολης.
Πιο πολύ αναφέρομαι στους τοπικούς άρχοντες, να σπεύσουν χωρίς καθυστέρηση να συνδράμουν το Μητροπολίτη μας στον αγώνα του.
Η συμμετοχή σ΄αυτή την προσπάθεια είναι ένας λαμπρός στίβος δόξας. Εάν αναπαλαιωθεί η παλιά Μητρόπολη, θα προσδώσει αίγλη και τιμή στους συμμετέχοντες στην προσπάθεια, και η πόλη μας, η Βέροιά μας, θα τους ευγνωμονεί και θα τους θυμάται στο διηνεκές.